Projekt zmiennej losowej
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KK
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
Projekt zmiennej losowej
Mogłby mi ktoś podpowiedzieć jak się za taki projekt zabrać:
Zaproponowac transformacje zmiennej losowej o rozkładzie:
• geometrycznym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 0 lub 1;
• Poissona dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 2 lub 3;
• normalnym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 4 lub 5;
• wykładniczym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 6 lub 7;
• Cauchy’ego dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 8 lub 9;
w wyniku której otrzymuje sie losowa liczbe punktów ze zbioru 1, 2, 3. Parametry rozkładu
dobrac samodzielnie. Podac trzy uzasadnienia dla wybranej transformacji i parametrów,
dwa matematyczne, a jedno dowolnego typu.
Sensowne propozycje umozliwia studentowi otrzymanie dodatkowych punktów na zasadzie
losowania według podanej przez niego procedury.
Zaproponowac transformacje zmiennej losowej o rozkładzie:
• geometrycznym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 0 lub 1;
• Poissona dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 2 lub 3;
• normalnym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 4 lub 5;
• wykładniczym dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 6 lub 7;
• Cauchy’ego dla osób o numerze indeksu konczacym sie cyfra 8 lub 9;
w wyniku której otrzymuje sie losowa liczbe punktów ze zbioru 1, 2, 3. Parametry rozkładu
dobrac samodzielnie. Podac trzy uzasadnienia dla wybranej transformacji i parametrów,
dwa matematyczne, a jedno dowolnego typu.
Sensowne propozycje umozliwia studentowi otrzymanie dodatkowych punktów na zasadzie
losowania według podanej przez niego procedury.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Projekt zmiennej losowej
W tym zadaniu, o ile dobrze rozumiem, mamy nieograniczone możliwości. Biorąc pierwszy z brzegu, rozkład geometryczny możesz wzorując się na tym rozwiązaniu skonstruować swoją zmienną losową Y, która przyjmuje wartości 1,2 i 3 na zbiorach, które tam wymieniłem. Dla rozkładu Poissona, chyba może być tak.
Projekt zmiennej losowej
Witam.
Również należę do osób które otrzymały ten Projekt. Cieszę się bardzo, że ktoś zainteresował się tematem i zechciał odpowiedzieć. Jednak mam wielką prośbę: Czy mógłby ktoś dokładnie wyjaśnić kroki po kolei, skąd co się bierze i o co dokładnie chodzi? (Głównie chodzi mi o wariant 1, a mianowicie: Transformata Zmiennej Losowej O Rozkładzie GEOMETRYCZNYM, ale wiele innych osób będzie wdzięcznych za wyjaśnienie także pozostałych:))
Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne wyjaśnienia i odpowiedzi!
Również należę do osób które otrzymały ten Projekt. Cieszę się bardzo, że ktoś zainteresował się tematem i zechciał odpowiedzieć. Jednak mam wielką prośbę: Czy mógłby ktoś dokładnie wyjaśnić kroki po kolei, skąd co się bierze i o co dokładnie chodzi? (Głównie chodzi mi o wariant 1, a mianowicie: Transformata Zmiennej Losowej O Rozkładzie GEOMETRYCZNYM, ale wiele innych osób będzie wdzięcznych za wyjaśnienie także pozostałych:))
Pozdrawiam i z góry dziękuję za ewentualne wyjaśnienia i odpowiedzi!
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Projekt zmiennej losowej
Można zrobić to tak samo jak dla rozkładu Poissona, który wisi jeszcze na tej samej stronie. Zmienna losowa Y będzie wtedy wyglądała tak samo a żeby spełniony był warunek, że 3 ma mieć największe szanse, wystarczy wziąć małe p (p=1/100 albo mniejsze). Uzasadnienie będzie identyczne jak w Poissonie.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 22:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dolnośląskie
- Podziękował: 1 raz
Projekt zmiennej losowej
Również należę do osób które otrzymały ten projekt, ale niestety nie mam za bardzo do tego głowy. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak by wyglądała Transformata Zmiennej Losowej o Rozkładzie normalnym.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Projekt zmiennej losowej
Wystarczy przypomnieć sobie gęstość rozkładu wykładniczego:
\(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}\ \ \ \lambda,x>0}\)
Narysować wykres gęstości np. dla \(\displaystyle{ \lambda =1}\), żeby było łatwo.
I zaznaczyć dla 1 i 2 jakieś fragmenty, gdzie pole pod wykresem jest małe, dla 3 przydzielić wtedy resztę pola. Pozostaje tylko policzyć odpowiednie całki ale \(\displaystyle{ e^x}\) potrafią całkować nawet licealiści.
\(\displaystyle{ f(x)=\lambda e^{-\lambda x}\ \ \ \lambda,x>0}\)
Narysować wykres gęstości np. dla \(\displaystyle{ \lambda =1}\), żeby było łatwo.
I zaznaczyć dla 1 i 2 jakieś fragmenty, gdzie pole pod wykresem jest małe, dla 3 przydzielić wtedy resztę pola. Pozostaje tylko policzyć odpowiednie całki ale \(\displaystyle{ e^x}\) potrafią całkować nawet licealiści.
Projekt zmiennej losowej
I zrobic taki wykresik zarowno jeszcze dla lambda=2 i 3? Czy źle rozumuje? I jakie te fragmenty pozaznaczać bo za bardzo nie wiem, o ktore chodzi. I jakie całki? Zielony jestem z tego więc ciężko mi to pojąć, ale dzięki za już ta pomoc I będe wdzięczny za dalsza Pozdrawiam
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Projekt zmiennej losowej
Nie trzeba robić żadnych innych wykresów, bo zmienna losowa jest już ustalona poprzez wybór lambdy właśnie. Wspomniałem o robieniu wykresu po to, by zauważyć w jakim przedziale wartości zmiennej losowej przyjmują większe a w jakim mniejsze prawdopodobieństwo.
Na wykresie zaznaczyłem takie przykładowe przedziały, które pomogą nam określić zmienną Y.
\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} 1\ \ \ jesli\ \ \ 45 \\ 3\ \ \ jesli\ \ \ 0t_{5}^{\infty}e^{-x}dx}\)
\(\displaystyle{ P(X\leq 4)= t_{0}^{4}e^{-x}dx}\)
Na wykresie zaznaczyłem takie przykładowe przedziały, które pomogą nam określić zmienną Y.
\(\displaystyle{ Y= \begin{cases} 1\ \ \ jesli\ \ \ 45 \\ 3\ \ \ jesli\ \ \ 0t_{5}^{\infty}e^{-x}dx}\)
\(\displaystyle{ P(X\leq 4)= t_{0}^{4}e^{-x}dx}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KK
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
Projekt zmiennej losowej
zalozylem ten temat choc pozniej myslalem ze nie musze robic projektu, a jednak. wiec prosze o pomoc przy wersji z rozkladem normalnym bo mimo wszystko nie rozumiem
na poczatek pytanie: analizowac wzor na gestosc(jak pow.) czy dystrybuante(tak znajoma podpowiada)?
na poczatek pytanie: analizowac wzor na gestosc(jak pow.) czy dystrybuante(tak znajoma podpowiada)?