Rzut n kostkami.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 9 razy
Rzut n kostkami.
Rzucamy n kostkami. Jakie powinno być najmniejsze n, aby prawdopodobieństwo zdarzenia "na żadnej kostce nie padła 6" było mniejsze niż 0,25?
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Rzut n kostkami.
\(\displaystyle{ Z:n C _{+}}\)
\(\displaystyle{ \Omega=6 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ A=5 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 ^{n} }{6 ^{n}} < \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 ^{n} }{6 ^{n}} -\frac{1}{4} 5 ^{n} }{4 6 ^{n} } - \frac{6 ^{n} }{4 6 ^{n} } 5 ^{n} -6 ^{n})(4 6 ^{n}) 5 ^{n} -6 ^{n})}\)
\(\displaystyle{ \Omega=6 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ A=5 ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 ^{n} }{6 ^{n}} < \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ \frac{5 ^{n} }{6 ^{n}} -\frac{1}{4} 5 ^{n} }{4 6 ^{n} } - \frac{6 ^{n} }{4 6 ^{n} } 5 ^{n} -6 ^{n})(4 6 ^{n}) 5 ^{n} -6 ^{n})}\)