Pudełko z wadliwymi zapałkami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Pudełko z wadliwymi zapałkami.

Post autor: maciejka »

Wiemy, że 5% zapałek jest wadliwych. Jakie jest prawdopodbieństwo, że w pudełku z 50 zapałkami jest więcej niż 2 wadliwe?
Policzyłam, prawdopodbieństwo zdarzenia - "dokładnie 1 wadliwa zapałka" i zdarzenia - "dokładnie 2 wadliwe zapałki". Nas interesuje zdarzenie - " więcej niż 2 wadliwe", więc od 1 odejmiemy sumę dwóch poprzednich i otrzymamy prawdopodbieństwo zdarzenia "więcej niż 2 wadliwe", czy rozumowanie jest prawidłowe?
1 wadliwa b(50,1,0.05) = 0,20248
2 wadliwe b(50,2,0.05) = 0,26110
P(A) = 0,53642
A-zdarzenie "więcej niż 2 wadliwe"
Coś to prawdopodobieństwo duże wyszło według mnie, aż 0,53642, dziekuję za wszystkie uwagi.
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Pudełko z wadliwymi zapałkami.

Post autor: Janek Kos »

Musisz jeszcze odjąć prawdopodobieństwo, że żadna nie jest wadliwa. Reszta jest ok.
ODPOWIEDZ