Obliczyć prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
husky11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 mar 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta

Obliczyć prawdopodobieństwa

Post autor: husky11 »

Obliczyć prawdopodobieństwa dla funkcji:

\(\displaystyle{ \forall x\in R}\) F(x,y)=\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} (1-\frac{1}{x})(1-\frac{1}{y}), dla x\geqslant 1\wedge y\geqslant 1\\0, p.p\end{array}}\)

\(\displaystyle{ P(1}\)
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

Obliczyć prawdopodobieństwa

Post autor: Janek Kos »

AU
AU
f0cb103d7d3a18bf.jpg (13.32 KiB) Przejrzano 80 razy
Żeby liczyć prawdopodobieństwa dla tych zdarzeń, musimy tylko narysować odpowiednie obszary, i skorzystać z dystrybuanty. Dla pierwszego przykładu, będzie to prostokąt jak na rysunku:
AU
AU
1a1733e032890cf5.jpg (27.75 KiB) Przejrzano 80 razy
Żeby policzyć to prawdopodobieństwo musimy policz prawdop. obszaru zakreskowanego błękitem i odjąć to co policzyliśmy niepotrzebnie oraz dodać to co odjęliśmy dwukrotnie.

\(\displaystyle{ P(1}\)
ODPOWIEDZ