witam ma do rozwiązania zadanie:
Zmienne losowe \(\displaystyle{ \xi \ , \ \eta}\) mają gęstość łączną\(\displaystyle{ f(x,y)=\frac{1}{\pi}e^{-(x^{2}-2xy+2y^{2})}}\).
Znaleźć \(\displaystyle{ f_{\xi}(x), f_{\eta}(x)}\).
gęstość łączna...
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
gęstość łączna...
Wykorzystaj wzory:
\(\displaystyle{ f_{\xi}(x)= t_{-\infty}^{\infty}f(x,y)dy}\)
\(\displaystyle{ f_{\eta}(y)= t_{-\infty}^{\infty}f(x,y)dx}\)
Powinno się udać.
\(\displaystyle{ f_{\xi}(x)= t_{-\infty}^{\infty}f(x,y)dy}\)
\(\displaystyle{ f_{\eta}(y)= t_{-\infty}^{\infty}f(x,y)dx}\)
Powinno się udać.