Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jarja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 maja 2008, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Post autor: jarja »

Moi drodzy może ktoś z was będzie wiedział jak zrobić chyba nie takie trudne zadanie-mianowicie:
Mając dana dystrybuantę zmiennej losowej X :


\(\displaystyle{ F(x) = \begin{cases}0\text{ dla } qslant 0\\
1/27x^3 \text{ dla } 03\end{cases}}\)



1. znajdź funkcje gęstości tej zm. losowej i wykonaj wykres
2. wyznacz EX
3. oblicz \(\displaystyle{ P(1 qslant x qslant 2)}\)

Prosiłbym o wasza pomoc.
Pozdrawiam.

"Zadanie jakiego tu nie znalazłem." czy to jest temat zgodny z regulaminem?
Ostatnio zmieniony 17 maja 2008, o 21:08 przez jarja, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Post autor: kuch2r »

wykorzystaj fakt, ze:
\(\displaystyle{ F(x)=P(\xi}\)
jarja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 maja 2008, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Post autor: jarja »

Mimo twojej podpowiedzi nie udaje mi sie, uczyłam się ciagle w jedna strona zmienna>dystrubuanta i myli mi sie odwrotnie to robiąc. Dystrybuante jako wartość skumulowaną chyba tutaj nie ma sensu stosować prawda? Moglbys mi rozpisac ten przypadek?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kuch2r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2302
Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 408 razy

Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Post autor: kuch2r »

inaczej mowiac...
\(\displaystyle{ f(x)=\frac{1}{9} x^2}\) dla \(\displaystyle{ x\in [0,3]}\)
jarja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 17 maja 2008, o 13:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Funkcja gęstości, EX, dystrybuanta.

Post autor: jarja »

odwrotnośc całki ;]dziekuje
ODPOWIEDZ