Spośród 100 mężczyzn 5 nie rozróżnia kolorów, a spośród 10000 kobiet 25 to daltonistki. Z grupy o jednakowej liczbie mężczyzn i kobiet wybrano osobę, która okazała się dotknięta tą wadą wzroku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowaną osobą jest mężczyzna.
Jedynym moim pomysłem na rozwiązanie tego zadania jest prawdopodobieństwo warunkowe. Czy mam rację? Jeśli nie, to jak rozwiązać to zadanie?
Zadanie z prawdopodobieństwa o daltonistach
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 17 maja 2008, o 11:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Wicio
- Użytkownik
- Posty: 1318
- Rejestracja: 13 maja 2008, o 21:22
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 561 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa o daltonistach
u 100 mężczyzn to 5 daltonistów, czyli u 10000 mężczyzn to 500 daltonistów , a u 10000 kobiet to 25 daltonistek
\(\displaystyle{ \Omega= {20000 \choose 1} =20000}\)
\(\displaystyle{ A= \frac{1}{2} {500 \choose 1} = 250}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{250}{20000}}\)
P.S. to 0,5 w mocy zdarzenia A , to jest dlatego bo najpierw musimy wylosować mężczyznę- a prawdopodobieństwo wylosowania z grupy mężczyzny to 0,5
\(\displaystyle{ \Omega= {20000 \choose 1} =20000}\)
\(\displaystyle{ A= \frac{1}{2} {500 \choose 1} = 250}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{250}{20000}}\)
P.S. to 0,5 w mocy zdarzenia A , to jest dlatego bo najpierw musimy wylosować mężczyznę- a prawdopodobieństwo wylosowania z grupy mężczyzny to 0,5
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa o daltonistach
To nie jest dobre rozwiązanie Wicio, należy skorzystać z prawdopodobieństwa warunkowego. Prawidłowy wynik to \(\displaystyle{ \frac{20}{21}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Zadanie z prawdopodobieństwa o daltonistach
Zadanie podobne, inne podobne, [url=http://matematyka.pl/48776.htm]a tu jest identyczne[/url], [url=http://matematyka.pl/47046.htm]znów podobne[/url], [url=http://matematyka.pl/42209.htm]dość inne, ale trochę podobne[/url], [url=http://matematyka.pl/18639.htm]a tu znów identyczne[/url].
Czy skorzystanie z opcji Szukaj byłoby aż tak męczące?
Czy skorzystanie z opcji Szukaj byłoby aż tak męczące?