funkcja prawdopodobieństwa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Celebes87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 sty 2008, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kłodzko/Wrocław
Podziękował: 4 razy

funkcja prawdopodobieństwa

Post autor: Celebes87 »

niezależne zmienne losowe x i y mają jednakowa funkcję prawdopodobienstwa

x 0 1 2
P(X=x) dla wszystkich po 1/3

wyznacz funkcję u=x+y; u=2x; u=xy; u=x^2

moje pytanie brzmi czy w tym przypadku x+y i 2x to to samo i czy xy oraz x^2 to to samo, czy jednak nalezy rozpatrywać osobno
Awatar użytkownika
Janek Kos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 417
Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 98 razy

funkcja prawdopodobieństwa

Post autor: Janek Kos »

To nie są te same zmienne losowe. Zbiorem wartości zmiennej 2x jest (0,2,4) podczas gdy zbiorem wartości x+y jest (0,1,2,3,4). Podobnie z xy oraz x^2. Napisanie rozkładu tych zmiennych nie stwarza problemu.
ODPOWIEDZ