zmienna losowa

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

zmienna losowa

Post autor: iza_zizi »

zmienna losowa X dla ktorej \(\displaystyle{ P(X=x _{i} )=p _{i}}\) ma rozklad prawdopodobienstwa podany w tabeli:

\(\displaystyle{ x _{i}\ \ \ \ p _{i}}\)
-3 | 0.1
-2 | 0.2
-1 | 0.2
0 | 0.3
1 | 0.1
2 | 0.1

wyznaczyc rozklad prawdopodobienstwa miennej \(\displaystyle{ Y=X ^{2}+2}\)

jutro o 9 rano mam z tego kolo, bylabym dzwieczna za jakas podpowiedz do 8:30 pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

zmienna losowa

Post autor: klaustrofob »

(y,P)={(11; 0,1), (4; 0,3), (3; 0,3), (0; 0,3)}. obliczasz jak pokazuje wzór \(\displaystyle{ X^2+2}\) i tam, gdzie otrzymasz te same wyniki dodajesz p-stwa. np. \(\displaystyle{ 4=2^2+2}\) z p-stwem 0,2, ale również \(\displaystyle{ 4=(-2)^2+2}\) z p-stwem 0,1 dlatego "łącznie" 4 jest z p-stwem 0,2+0,1 = 0,3.
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

zmienna losowa

Post autor: iza_zizi »

wielkie dzieki ale dla formalnosci: \(\displaystyle{ (-2)^{2}+2=6}\) a nie 4? cy to jest jakas przemina z ta 4?
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

zmienna losowa

Post autor: klaustrofob »

jasne, 6...
iza_zizi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 192
Rejestracja: 6 gru 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 49 razy

zmienna losowa

Post autor: iza_zizi »

dzieki wielkie! muuaaaa! :*+:P
ODPOWIEDZ