Strzelanie do tarczy

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
flake
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 3 lis 2007, o 19:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 6 razy

Strzelanie do tarczy

Post autor: flake »

Dwóch strzelców strzela do tarczy. Strzelec 1 trafia z prawdopodobieństwem \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) , a strzelec II z prawdopodobienstwem \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) Po oddaniu po jednym strzale okazalo sie ze cel zostal trafiony dokladnie raz. Oblicz prawdopodobienstwo ze trafil strzelec I.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Strzelanie do tarczy

Post autor: Atraktor »

czyli strzelec pierwszy trafił, a drugi nie:
zatem :
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} * \frac{1}{2} = \frac{1}{3}}\)
ODPOWIEDZ