Witam,
Proszę o rozwiązanie/pomoc przy rozwiązaniu 4 zadań...
1. Rzucamy 5 razy kostką do gry. Oblicz prawodpodbobieństwo, że żaden z wyników nie powtórzy się.
2. Z kolejnych liczb naturalnych od 1 do 19 losujemy jednocześnie 2 liczby. Jakie jest prawdopodobieństwo, że ich suma będzie parzysta.
3. Wiadomo że, A1, A2, A3, A4, A5 są różnymi punktami prostej L. Oblicz prawdopodobieństwo, że nie sa to punkty sąsiednie, jeżeli wybieramy losowo 2 punkty.
4. Spośród prętów długości 1,2,4,5,6m losujemy 3 pręty. Jakie jest prawdopodobieństwo, że z wylosowanych prętów można zbudować:
a) trójkąt
b) trójkąt prostokątny
Będę niezmiernie wdzięczny...
Pozdrawiam
4 zadania - kombinatoryka + rachunek prawdopodobieństwa
-
- Użytkownik
- Posty: 106
- Rejestracja: 18 wrz 2005, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrzeszów
- Podziękował: 22 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 286
- Rejestracja: 11 wrz 2005, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań - Warszawa - Dublin
- Pomógł: 47 razy
4 zadania - kombinatoryka + rachunek prawdopodobieństwa
1. \(\displaystyle{ \frac{5}{6}\cdot\frac{4}{6}\cdot\frac{3}{6}\cdot\frac{2}{6}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 341
- Rejestracja: 31 gru 2004, o 15:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
4 zadania - kombinatoryka + rachunek prawdopodobieństwa
Ad 2 \(\displaystyle{ \frac{{10\choose 2}}{{19\choose 2}} + \frac{{9\choose 2}}{{19\choose 2}}}\)
poniewaz liczbe parzysta otrzymuje z sumy dwoch liczb parzystych lub dwoch nieparzystych.
Można to tez zrobic (szybciej) na zasadzie zdarzenia przeciwnego.... policzyc prawdopobieństwo wylosowania jednej parzystej i jednej nieparzystej, czyli \(\displaystyle{ \frac{10 9}{{19 \choose 2}}}\) i odjac to od 1 - powinno wyjsc to samo
Ad 3
Policz ile jest par punktów spełniajacych zalozenie.... mi wyszlo 6, czyli
\(\displaystyle{ \frac{6}{{5\choose 2}}}\)
Ad 4
No musisz policzyc ile jest "trójek" pretów spełniających założenia z pkt a i b (założenia z planimetrii pewnie znasz) i w każdy przypadku ilość trójek dzielisz przez kombinacje 3 z 5 i to jest twoje prawdopodobienstwo.
poniewaz liczbe parzysta otrzymuje z sumy dwoch liczb parzystych lub dwoch nieparzystych.
Można to tez zrobic (szybciej) na zasadzie zdarzenia przeciwnego.... policzyc prawdopobieństwo wylosowania jednej parzystej i jednej nieparzystej, czyli \(\displaystyle{ \frac{10 9}{{19 \choose 2}}}\) i odjac to od 1 - powinno wyjsc to samo
Ad 3
Policz ile jest par punktów spełniajacych zalozenie.... mi wyszlo 6, czyli
\(\displaystyle{ \frac{6}{{5\choose 2}}}\)
Ad 4
No musisz policzyc ile jest "trójek" pretów spełniających założenia z pkt a i b (założenia z planimetrii pewnie znasz) i w każdy przypadku ilość trójek dzielisz przez kombinacje 3 z 5 i to jest twoje prawdopodobienstwo.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 28 sty 2012, o 15:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kielce
4 zadania - kombinatoryka + rachunek prawdopodobieństwa
W urnie znajduje się 8 kul białych i dwie niebieskie. Dochodzący do gry płaci organizatorowi 1 zl i losuje jednocześnie dwie kule. Jeżeli obie są niebieskie , to dostaje nagrode 10zl , jeżeli jest niebieska dostaje z powrotem 1zl. Wyznacz zakres 3 sigma dla zysku organizatora po 900 powtorzeniach gry. Z jakiego twierdzenia tu korzystamy?
Czy ktos umie rozwiazac ze zadania????
bardzo prosze o pomos
Czy ktos umie rozwiazac ze zadania????
bardzo prosze o pomos