Spośród liczb : -9 , -7 , -5, -3, -2, -1, 0, 2, 4, 6, 8 losujemy dwie różne liczby a i b a następnie zapisujemy ich iloczyn. Oblicz i porównaj prawd. zdarzeń A i B jeśli:
A - zdarzenie, że iloczyn a i b jest l.nieujemną
B - zdarzenie, że iloczyn a i b jest l.niedodatnią.
Obliczyłem
Moc \(\displaystyle{ \Omega={10\choose 2}= 45}\)
I tu jest pytanie czy dobrze ?
A = \(\displaystyle{ {4\choose 2} + {5\choose 2}}\)
B = \(\displaystyle{ 4*5}\)
Zdarzenia - iloczyn nieujemny . iloczyn liczbą niedodatnią
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Zdarzenia - iloczyn nieujemny . iloczyn liczbą niedodatnią
Masz przecież 11 liczb anie 10
\(\displaystyle{ \Omega= {11 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 2} + {1 \choose 1} {10\choose 1}=25}\) czyli 2 z 6 ujemnych lub 1 z 1 ( czyli chodzi to , że wylosujemy zero) , zas druga liczba z pozostałych 10
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
\(\displaystyle{ B= {1 \choose 1} {10 \choose 1} + {6 \choose 1} {4 \choose 1} =20}\) 1 z 1 ( czyli chodzi to , że wylosujemy zero) , zas druga liczba z pozostałych 10 + 1 z 6 ujemnych i 1 z 4 dodatnich
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{B}{\Omega}}\)
Więc widać, że P(A) jest bardziej prawdopodobne
\(\displaystyle{ \Omega= {11 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ A= {6 \choose 2} + {1 \choose 1} {10\choose 1}=25}\) czyli 2 z 6 ujemnych lub 1 z 1 ( czyli chodzi to , że wylosujemy zero) , zas druga liczba z pozostałych 10
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{A}{\Omega}}\)
\(\displaystyle{ B= {1 \choose 1} {10 \choose 1} + {6 \choose 1} {4 \choose 1} =20}\) 1 z 1 ( czyli chodzi to , że wylosujemy zero) , zas druga liczba z pozostałych 10 + 1 z 6 ujemnych i 1 z 4 dodatnich
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{B}{\Omega}}\)
Więc widać, że P(A) jest bardziej prawdopodobne
Ostatnio zmieniony 13 maja 2008, o 14:21 przez wojtek6214, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 20:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: :))))
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 2 razy
Zdarzenia - iloczyn nieujemny . iloczyn liczbą niedodatnią
wydaje mi się, że w zdarzeniu A jest jeszcze 6 możliwości... bo przecież liczba ujemna razy zero to tez liczba nieujemna...
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz