rzucamy moneta

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marcing89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 17 lis 2007, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gda
Podziękował: 12 razy

rzucamy moneta

Post autor: marcing89 »

Rzucam monetą tak długo, aż dwukrotnie pod rząd upadnie tą samą stroną. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że zdarzenie skończy się najwyżej po n rzutach?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

rzucamy moneta

Post autor: przemk20 »


\(\displaystyle{ P_{k \leq n} ( A) = \sum_{k=2}^{n} P_k (A ) \\
P_k ( A ) = \left(\frac{1}{2} \right)^{k-1} \\
P_{ k \leq n } = \sum_{k=2}^n \left(\frac{1}{2}\right)^{k-1} = 1 - \left(\frac{1}{2}\right)^n}\)

\(\displaystyle{ \\ P_k (A)}\) - prawdopodobienstwo zdarzenia ktore skonczy sie dokladnie po \(\displaystyle{ k}\) rzutach
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2010, o 11:43 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości - dodałem skalowanie nawiasów.
tomaszgeist
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 24 mar 2010, o 17:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik/Gliwice

rzucamy moneta

Post autor: tomaszgeist »

Czy jest możliwość ze liczba rzutów będzie nie skończona?
Awatar użytkownika
przemk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1094
Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Olesno
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 236 razy

rzucamy moneta

Post autor: przemk20 »

Jest to zdarzenie nie możliwe.
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

rzucamy moneta

Post autor: mkb »

Jest to możliwe (ciąg OROROR... lub RORORO...), prawdopodobleństwo jest 0 (podobnie jak wylosowanie konkretnej liczby rzeczywistej z przedziału [0; 1]).
ODPOWIEDZ