Egzaminator rzuca kostką- jeśli wypdnie liczba oczek podzielna przez 3 to podaje studentowi kopertę A, a w przeciwnym razie kopertę B. W każdej kopercie znajduje się po 30 pytań- z koperty A uczeń zna odpowiedź na 12 pytań, a z koperty B na 18!
I przejdźmy do sedna sprawy
Z przydzielonej koperty uczeń losuje 3 pytania- jakie jest prawdopodobieństwo że uczeń zna odpowiedź na 2 z nich ?
Hmm- osobiście lubię rozwiązywać zadania z matmy w wolnym czasie- to jest zadanie szkolne- i nie mogę dać sobię z nim rady... Nie proszę o gotowe rozwiązanie, lecz o naprowadzenie mnie na poprawny tok myślenia (rozwiązanie też możecie podać )
Z góry dzięki!!!
PROSZĘ O POMOC- zależy mi na niej jak najszybciej
Kostka, koperty- prawdopodobieństwo
- karum1
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Roszkowo
- Pomógł: 8 razy
Kostka, koperty- prawdopodobieństwo
ja bym to zrobił z dzrzewka, bo juz mi się nie chce myśleć nad prawdopodbieństwami:
losowanie kostką :
1/3 podzielne przez 3 (A)____________2/3 nie podzielne (B)
--|----------------------|-----------------------|-----------------------|
12/30____________18/30____________18/30___________12/30
zna odp.__________nie zna____________zna___________nie zna
i taraz tak:
1. 1/3*12/30*11/29
2. 1/3*18/30*12/29*11/28
3. 2/3*18/30*17/30
4. 2/3*12/30*18/29*17/18
i sumujemy to wszystko i powinno wyjść coś koło: 1462/3045 ~~ 0,48
oczywiście można to robić wzorami wszystko
losowanie kostką :
1/3 podzielne przez 3 (A)____________2/3 nie podzielne (B)
--|----------------------|-----------------------|-----------------------|
12/30____________18/30____________18/30___________12/30
zna odp.__________nie zna____________zna___________nie zna
i taraz tak:
1. 1/3*12/30*11/29
2. 1/3*18/30*12/29*11/28
3. 2/3*18/30*17/30
4. 2/3*12/30*18/29*17/18
i sumujemy to wszystko i powinno wyjść coś koło: 1462/3045 ~~ 0,48
oczywiście można to robić wzorami wszystko
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: P-ń
- Podziękował: 2 razy
Kostka, koperty- prawdopodobieństwo
BRADZO DZIĘKUJĘ- tylko mam pytanie!! Skąd wzięły się liczby!!! I mógłbyś mi wytłumaczyć jak zrobić to wzorami ;p???????????karum1 pisze: 1. 1/3*12/30*11/29
2. 1/3*18/30*12/29*11/28
3. 2/3*18/30*17/30
4. 2/3*12/30*18/29*17/18
i sumujemy to wszystko i powinno wyjść coś koło: 1462/3045 ~~ 0,48
1. 1/3*12/30*11/29
2. 1/3*18/30*12/29*11/28
3. 2/3*18/30*17/30
4. 2/3*12/30*18/29*17/18
[ Dodano: 12 Maj 2008, 21:28 ]
WYTŁUMACZY MI KTOŚ WYTŁUSZCZONE WYŻEJ LICZBY ALBO INNY SPOSÓB NA ROZWIĄZANIE TEGO ZADANIA???
JAKOŚ WZORZAŚĆIE ;P
- karum1
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Roszkowo
- Pomógł: 8 razy
Kostka, koperty- prawdopodobieństwo
No wiec robiąc to drzewkiem rozpisujemy wszystkie możliwości:
"zna/zna" to jest jest jedna "nie zna/zna/zna" i jak mamy wszystkie drogi rozpisane to:
wyrzucenie podzielnej liczby= 1/3 , zna 1 odp.= 12/30 i zna 2 odp= 11/29 ; dzieje się tak dlatego, że odpowiadając wyciąga 1 odpowiedź z 12 czyli zostaje 11 na 29 bo w całej puli brakuje 1.
a pozostałe robimy analogicznie. Rozrysuj sobie drzewko to wszystko zobaczysz.
"zna/zna" to jest jest jedna "nie zna/zna/zna" i jak mamy wszystkie drogi rozpisane to:
wyrzucenie podzielnej liczby= 1/3 , zna 1 odp.= 12/30 i zna 2 odp= 11/29 ; dzieje się tak dlatego, że odpowiadając wyciąga 1 odpowiedź z 12 czyli zostaje 11 na 29 bo w całej puli brakuje 1.
a pozostałe robimy analogicznie. Rozrysuj sobie drzewko to wszystko zobaczysz.