Podczas kontroli jakosci partii towaru liczacej 100 sztuk wyrobów pobrano losowo próbke 10-
elementowa i zbadano wyroby wchodzace w skład tej próbki. Partia towaru jest akceptowana,
jesli w próbce jest nie wiecej niz 1 wadliwy element. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze partia
zawierajaca 15 wadliwych wyrobów zostanie zaakceptowana.
Próbka towaru
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Próbka towaru
\(\displaystyle{ \Omega= {100 \choose 10}}\)
\(\displaystyle{ A= {85 \choose 10} + {85 \choose 9} {15 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:48 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam
\(\displaystyle{ A= {85 \choose 10} + {85 \choose 9} {15 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{A}{\Omega}}\)
[ Dodano: 13 Maj 2008, 14:48 ]
P.S. Jeśli ktoś Ci pomógł rozwiązać zadanie , najlepszą metodą by się odwdzięczyć jest kliknięcie pomógł i dodanie punktu owej osobie
Pozdrawiam