Zdarzenia losowe A oraz B są niezależne. Wiadomo że \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=P(B`)}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(A` \cap B`)}\)
WIem tylko tyle ze P(A) i P(B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
reszty nie mam pojecia jakby ktos mógłby mi dokładnei rozpisac jak sie to robi to byłbym bardzo wdzieczny..
Oblicz P
-
- Użytkownik
- Posty: 735
- Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 187 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz P
Skoro \(\displaystyle{ P(A)=P(B)=P(B`)}\) i są to zdarzenia niezależne to
\(\displaystyle{ P(A` \cap B`) = P(A') P(B')}\)
Wydaje mi się, że również \(\displaystyle{ P(A') = P(A)}\) wiec
\(\displaystyle{ P(A` \cap B`) = \frac{1}{2} \frac{1}{2}= \frac{1}{4}}\)
\(\displaystyle{ P(A` \cap B`) = P(A') P(B')}\)
Wydaje mi się, że również \(\displaystyle{ P(A') = P(A)}\) wiec
\(\displaystyle{ P(A` \cap B`) = \frac{1}{2} \frac{1}{2}= \frac{1}{4}}\)