Oszustwa podatkowe - schemat Bernoulliego.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
jola_v
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 9 paź 2007, o 21:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce

Oszustwa podatkowe - schemat Bernoulliego.

Post autor: jola_v »

Wiadomo, że co dwudziesty płatnik podatku oszukuje w swoim zeznaniu. Losujemy w sposób niezależny 100 płatników. Obliczyć prawdopodobieństwo, że wśród wylosowanych będzie od 4 do 7 zeznań nieprawdziwych
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, o 20:08 przez jola_v, łącznie zmieniany 1 raz.
daniel488
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: KK
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 7 razy

Oszustwa podatkowe - schemat Bernoulliego.

Post autor: daniel488 »

rozpisujesz schemat dla n=100 i p=0,05.
sukcesem bedzie nieprawdziwe zeznanie wiec liczysz prawdopodobienstwa ze schematu dla k=4,5,6,7 i je sumujesz
ODPOWIEDZ