Liczba podzielna przez 2 lub 3 lub 5 oraz języki

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
xor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 14 maja 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Liczba podzielna przez 2 lub 3 lub 5 oraz języki

Post autor: xor »

Witam, mam problem z 2 zadaniami:
\(\displaystyle{ 1)}\) Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ {1, 2, 3, ..., 30n}}\) losujemy liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy licczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 2}\) lub \(\displaystyle{ 3}\) lub \(\displaystyle{ 5}\).

\(\displaystyle{ 2)}\) Wśród \(\displaystyle{ 10}\) osób \(\displaystyle{ 5}\) zna język angielski, \(\displaystyle{ 6}\) język francuski, \(\displaystyle{ 7}\) język niemiecki, przy czym każda zna co najmniej jeden język. Oszacuj prawdopodobieństwo tego, że wybrana osoba zna trzy języki.

Proszę o pomoc, wyjaśnienia i wskazówki, gdyż nie wiem jak te zadania rozwiązać
Brzytwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 879
Rejestracja: 1 wrz 2007, o 13:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 221 razy

Liczba podzielna przez 2 lub 3 lub 5 oraz języki

Post autor: Brzytwa »

1) \(\displaystyle{ \frac{1}{2}+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{5}- \frac{1}{6}- \frac{1}{10} - \frac{1}{15}+ \frac{1}{30} = \frac{11}{15}}\)
xor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 14 maja 2006, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Liczba podzielna przez 2 lub 3 lub 5 oraz języki

Post autor: xor »

Z drugim także poproszę o pomoc
ODPOWIEDZ