Leworęczność.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 18 sie 2007, o 17:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
Leworęczność.
Jeżeli średnio na 100 osób jedna jest leworęczna, jakie jest prawdopodobieństwo, że wśród 200 osób znajdzie się 3 leworęcznych?
Ostatnio zmieniony 10 maja 2008, o 12:07 przez zuza2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Leworęczność.
Schemat Bernoulliego.
\(\displaystyle{ P(K=3)= {200 \choose 3}0.01^3\cdot 0.99^{197}=0.1814}\)
\(\displaystyle{ P(K=3)= {200 \choose 3}0.01^3\cdot 0.99^{197}=0.1814}\)