Drewniany sześcian
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 09:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 5 razy
Drewniany sześcian
Drewniany sześcian, którego wszystkie boki są pomalowane na czerwono, rozpiłowano na 27 jednakowej wielkości mniejsze sześcianiki. Sześcianiki te dokładnie wymieszano i następnie wylosowano 6 z nich. Jakie jest prawdopodobieństwo, że dokładnie jeden z wylosowanych sześcianików będzie miał dokładnie 2 czerwone ściany.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KK
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
Drewniany sześcian
Po rozpilowaniu 12 szescianow ma 2 czerwone sciany
\(\displaystyle{ \overline{\Omega} = {27 \choose 6} = 296010}\)
A- jeden o 2 czeronych scianach
\(\displaystyle{ \overline{A} = {12 \choose 1} {15 \choose 5} = 36036}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{14}{115}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\Omega} = {27 \choose 6} = 296010}\)
A- jeden o 2 czeronych scianach
\(\displaystyle{ \overline{A} = {12 \choose 1} {15 \choose 5} = 36036}\)
\(\displaystyle{ P(A) = \frac{14}{115}}\)