zmienna losowa
zmienna losowa
Losujemy bez zwracania 5 płatników podatku spośród grupy 20 płatników, którzy są ordynatorami szpitali. Wiadomo, że 15 spośród nich złożyło zeznania nieprawdziwe. Niech wartością zmiennej losowej X będzie liczba wylosowanych zeznań nieprawdziwych. Określić rozkład zmiennej losowej X. Znaleźć jej wartość oczekiwaną.
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
zmienna losowa
\(\displaystyle{ P(X=k)=\frac{ {15 \choose k} {5 \choose 5-k} }{ {20 \choose 5}},\ \ \ gdzie\ \ \ k=0,1,2,3,4,5}\)
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k=0}^{5}k\cdot P(X=k)}\)
\(\displaystyle{ EX= \sum_{k=0}^{5}k\cdot P(X=k)}\)