kostka do gry i moneta, p-stwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lobuz09
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 maja 2008, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: białystok
Podziękował: 5 razy

kostka do gry i moneta, p-stwo

Post autor: lobuz09 »

Rzucamy kostką do gry i monetą. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym, że wypadł orzeł i parzysta liczba oczek, natomiast B - zdarzenie polegające na tym, ze wypadła liczba oczek podzielna przez 3. Oblicz p-stwo sumy zdarzeń A i B.

Wg mnie \(\displaystyle{ P(A)\,=\,\frac{1}{4}}\) , gdyż orzeł=1/2 oraz parzysta liczba 1/2
a \(\displaystyle{ P(B)\,=\,\frac{2}{6}}\) , ponieważ tylko 3 i 6 dzieli się przez 3

I pytanie: aby obliczyć sume A i B najlepiej wykorzystać wzór P(AuB)=P(A)+P(B)-P(AnB) ?

I ile wtedy wynosi \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ? 1/12 , gdyż p-stwo liczby parzystej i podzielnej przez 3 to = 1/6 ,a rzut monetą to 1/2 ?

Pewnie istnieje prostszy sposób, aby po prostu wyliczyć te wszystkie sprzyjające zdarzenia.. no ale chcialem tym sposobem i nie wiem czy dobrze kombinuje
wojtek6214
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 735
Rejestracja: 28 gru 2007, o 20:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 187 razy
Pomógł: 1 raz

kostka do gry i moneta, p-stwo

Post autor: wojtek6214 »

Tak zgadza się różnica to 1/12 , reszta też się zgadza
ODPOWIEDZ