jade na rozne sposoby i tak nie wychodzi.. :/ chodzi o obliczenia glownie.
wyznaczyc f-cje charakterystyczna:
\(\displaystyle{ \left{\begin{array}{l}2x \, dla \, x \\ 0\end{array}\right.}\)
tam oczywiscie zero dla pozostalych.
dziekuje z gory:)
f-cja charakterystyczna
-
- Użytkownik
- Posty: 204
- Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 23 razy
f-cja charakterystyczna
Całka z xe^x to przez części chyba... Dawno się w to nie bawiłem, może ktoś inny dokładniej to rozpisze.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
f-cja charakterystyczna
\(\displaystyle{ \phi(t)=\int_{-\infty}^{\infty}e^{itx}f(x)dx=2\int_{0}^{1}xe^{itx}dx}\)
i przez części
\(\displaystyle{ \phi(t)=\frac{1}{it}e^{it}(1-\frac{1}{it})-\frac{1}{t^2}}\)
i przez części
\(\displaystyle{ \phi(t)=\frac{1}{it}e^{it}(1-\frac{1}{it})-\frac{1}{t^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 lis 2004, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 3 razy
f-cja charakterystyczna
thx.
a jak bierzesz przez czesci fo liczysz pochodna z x a calkujesz e^(itX) ?
a jak bierzesz przez czesci fo liczysz pochodna z x a calkujesz e^(itX) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 14 lis 2004, o 13:15
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Uć
- Podziękował: 3 razy
f-cja charakterystyczna
kurcze, moze jestem we wrzesniu kopnieta ;P ale czy mozesz mi powiedziec jak policzyc calkie z \(\displaystyle{ e^{itx}}\) ?
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
f-cja charakterystyczna
i, t potraktuj jako stałe. Żeby było lepiej widać możesz zastosować podstawienie
\(\displaystyle{ z=itx}\)
\(\displaystyle{ dz=it dx}\)
\(\displaystyle{ dx=\frac{1}{it}dz}\)
\(\displaystyle{ \int e^{itx}dx= \frac{1}{it} \int e^z dz=\frac{1}{it} e^z+C=\frac{1}{it} e^{itx}+C}\)
\(\displaystyle{ z=itx}\)
\(\displaystyle{ dz=it dx}\)
\(\displaystyle{ dx=\frac{1}{it}dz}\)
\(\displaystyle{ \int e^{itx}dx= \frac{1}{it} \int e^z dz=\frac{1}{it} e^z+C=\frac{1}{it} e^{itx}+C}\)