Z pokemnika, w którym znajduje się 5 bil białych i 4 czarne losujemy jednoczesnie 4 bile. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania:
A) 2 bil białych
B) co najmniej 1 bili białej
C) bil obu kolorów
Bile
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Bile
a)
\(\displaystyle{ \frac{ {5 \choose 2} {4 \choose 2} }{ {9 \choose 4} }}\)
b)
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {4 \choose 4} }{ {9 \choose 4} }}\)
c)
\(\displaystyle{ 1 - ( \frac{ {4 \choose 4} }{ {9 \choose 4} }+ \frac{ {5 \choose 4} }{ {9 \choose 4} } )}\)
\(\displaystyle{ \frac{ {5 \choose 2} {4 \choose 2} }{ {9 \choose 4} }}\)
b)
\(\displaystyle{ 1- \frac{ {4 \choose 4} }{ {9 \choose 4} }}\)
c)
\(\displaystyle{ 1 - ( \frac{ {4 \choose 4} }{ {9 \choose 4} }+ \frac{ {5 \choose 4} }{ {9 \choose 4} } )}\)