Witam,
mam problemy z wykonaniem zadania:
Oblicz prawdopodobieństwo, że przy rzucaniu 5 razy dwiema kostkami:
a) dokładnie dwa razy na obu kostkach wypadną szóstki
b) co najwyżej raz na kostkach wypadną różne liczby oczek
Do podpunktu a) wykonałem takie obliczeń, lecz nie zgadzają się z odp.
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{6} \frac{1}{6} \right) ft( \frac{25}{36} \right) ^{4} 0,00646}\)
W odp. wychodzi, że w przybliżeniu
\(\displaystyle{ 0,0071}\)
Podpunkt b wydaje się być dla mnie zbyt trudny, mogę liczyć na pomoc w prawidłowym rozwiązaniu tego zadania?
Odp do b)
\(\displaystyle{ \frac{13}{3888}}\)
Pozdrawiam i z góry dziękuję
Zadanie maturalne
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KK
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
Zadanie maturalne
powinno byc chyba ze schematu Bernoulliego.
a) sukces X - szóstki na obu kościach; p=1/36; n=5; P(X=2)=p2
b) sukces Y - różna liczba oczek na obu kościach; p=5/6; n=5; P(X
a) sukces X - szóstki na obu kościach; p=1/36; n=5; P(X=2)=p2
b) sukces Y - różna liczba oczek na obu kościach; p=5/6; n=5; P(X
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 7 maja 2008, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Hajnówka
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Zadanie maturalne
Dzięki za rozwiązanie. Dobrze wyszło. Tylko najgorsze jest to, że na maturze z informatorze skreślono s. Bernoulliego, ale skorzystać można
Jeszcze raz dzięki.
Jeszcze raz dzięki.