5 uczniów płynie łodzią, na której znajduje sie 5 poprzecznych ławek dwu osobowych. Uczniowie a.b.c mogą siedzieć tylko przy prawej burcie. Uczniowie e,d przy lewej. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że miejsca obok e,d będą zawsze zajęte. Za każdą wskazówkę Bóg zapłać .
"zad z prawdopodobienstwa" - niespotykane w tym dziale...
5 uczniów, 5 ławek, łódź.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 1 kwie 2008, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: działdowo
5 uczniów, 5 ławek, łódź.
Ostatnio zmieniony 7 maja 2008, o 20:04 przez eloelo123, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 135
- Rejestracja: 16 sty 2008, o 20:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 36 razy
5 uczniów, 5 ławek, łódź.
Rozpatrzmy wszystkie możliwe rozmieszczenia uczniów. Są to dwie wariacje bez powtórzeń, czyli
\(\displaystyle{ \overline{\overline \Omega}=\frac{5!}{3!}\cdot \frac{5!}{2!}}\)
Liczba możliwości sprzyjających warunkom zadania, to
\(\displaystyle{ \overline{\overline A}=\frac{5!}{3!}\cdot{3\choose 2}\cdot 2!\cdot 3}\)
bo:
\(\displaystyle{ \frac{5!}{3!}}\) - wybieramy dowolne położenia D i E
\(\displaystyle{ {3\choose 2}\cdot 2!}\) - wybieramy te z A,B,C, które mają siedzieć przy C i D i w jakiej permutacji.
\(\displaystyle{ 3}\) - rozmieszczamy pozostałego z {A,B,C}, który nie siedzi przy D lub E.
Stąd
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\frac{5!}{3!}\cdot{3\choose 2}\cdot 2!\cdot 3}{\frac{5!}{3!}\cdot \frac{5!}{2!}}=\frac{3}{10}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline \Omega}=\frac{5!}{3!}\cdot \frac{5!}{2!}}\)
Liczba możliwości sprzyjających warunkom zadania, to
\(\displaystyle{ \overline{\overline A}=\frac{5!}{3!}\cdot{3\choose 2}\cdot 2!\cdot 3}\)
bo:
\(\displaystyle{ \frac{5!}{3!}}\) - wybieramy dowolne położenia D i E
\(\displaystyle{ {3\choose 2}\cdot 2!}\) - wybieramy te z A,B,C, które mają siedzieć przy C i D i w jakiej permutacji.
\(\displaystyle{ 3}\) - rozmieszczamy pozostałego z {A,B,C}, który nie siedzi przy D lub E.
Stąd
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{\frac{5!}{3!}\cdot{3\choose 2}\cdot 2!\cdot 3}{\frac{5!}{3!}\cdot \frac{5!}{2!}}=\frac{3}{10}}\)