Jak na razie ostatni problem:
Spośród trzech równorzędnych kandydatów należy wybrać przewodniczącego grupy. W tym celu na jednej z trzech czystych kartek piszemy słowo "przewodniczący" i wrzucamy je do pudełka. Następnie kandydaci kolejno losują jedną kartkę i ten, który wylosuje "przewodniczącego" zostaje wybrany. Który kandydat ma największe szanse: losujący jako pierwszy, drugi, czy trzeci?
P. warunkowe - kandydaci na przewodniczącego grupy
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
P. warunkowe - kandydaci na przewodniczącego grupy
mają takie same:
\(\displaystyle{ p_1=\frac{1}{3} \\
p_2=\frac{2}{3} \frac{1}{2} = \frac{1}{3} \\
p_3=\frac{2}{3} \frac{1}{2} 1 = \frac{1}{3}}\)
można też to uzasadnić np. z permutacji zbioru (0,0,1) i pewnie jeszcze na parę innych sposobów.
\(\displaystyle{ p_1=\frac{1}{3} \\
p_2=\frac{2}{3} \frac{1}{2} = \frac{1}{3} \\
p_3=\frac{2}{3} \frac{1}{2} 1 = \frac{1}{3}}\)
można też to uzasadnić np. z permutacji zbioru (0,0,1) i pewnie jeszcze na parę innych sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 30 gru 2007, o 15:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: KK
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 7 razy
P. warunkowe - kandydaci na przewodniczącego grupy
nie za bardzo rozumiem skad to 2/3 sie wzielo? jak ktos mial za duzo czasu to moze mi tez powiedziec jak to z warunkowego rozpisac, prosze?