Losowanie liczby podzielnej przez 4 lub 9

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Losowanie liczby podzielnej przez 4 lub 9

Post autor: Majek »

Witam! Mam problem z takim zadaniem:

Losujemy jedną liczbę spośród liczb: 1, 2, 3, ..., 1000. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4 lub przez 9.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Losowanie liczby podzielnej przez 4 lub 9

Post autor: Sylwek »

Podpowiedź: jest \(\displaystyle{ \left[\frac{1000}{36} \right]=27}\) liczb podzielnych przez 36, \(\displaystyle{ \left[\frac{1000}{4} \right]-\left[\frac{1000}{36} \right]=250-27=223}\) liczb podzielnych przez 4 i nie podzielnych przez 36 oraz \(\displaystyle{ \left[\frac{1000}{9} \right]-\left[\frac{1000}{36} \right]=111-27=84}\) liczb podzielnych przez 9 i nie podzielnych przez 36, gdzie \(\displaystyle{ \left[a\right]}\) oznacza część całkowitą liczby \(\displaystyle{ a}\)
Majek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 7 maja 2005, o 10:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Świnoujście
Podziękował: 16 razy

Losowanie liczby podzielnej przez 4 lub 9

Post autor: Majek »

No właśnie... A ja brałem podzielne przez 36, 4 i 9 Teraz już wszystko jasne, dzięki
ODPOWIEDZ