Losowanie z podanych zbiorów.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Losowanie z podanych zbiorów.

Post autor: maciejka »

Dane są zbiory liczb całkowitych: {1,2,3,4,5} i {1,2,3,4,5,6,7}. Z każdego z tych zbiorów wybieramy losowo po jednej liczbie. Oblicz prawdopodobieństwo, że suma wylosowanych liczb bedzie podzielna przez 5.
I tak: mi wyszło prawdopodobieństwo 0,2, tylko nie mam pewności czy dobry mam wynik. Za każdą uwagę dziękuję.
Hyuuga Neji
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 48
Rejestracja: 24 kwie 2008, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 9 razy

Losowanie z podanych zbiorów.

Post autor: Hyuuga Neji »

najłatwiej zrobić to drzewkami, zdarzenia które spełniają zadanie to wybranie (1 i 4) lub (2 i 3) lub (3 i 2) lub (3 i 7) lub (4 i 1) lub (4 i 6) lub (5 i 5) pierwszą liczbe wybieramy ze zbioru 5-elementowego a drugą ze zbioru 7-elementowego a więc \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{5} * \frac{1}{7} *7= \frac{1}{5}}\)
czyli tak jak ci wyszło
maciejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 1 kwie 2007, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Losowanie z podanych zbiorów.

Post autor: maciejka »

Dziękuję.
ODPOWIEDZ