Spośród wszystkich wierzchołków sześcianu wybieramy jednocześnie trzy wierzchołki. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że otrzymamy wierzchołki trójkąta równobocznego.
(za nic w swiecie nie wiem jak wypisać zbiór omega i zbiór A..)
trzy wierzchołki sześcianu
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
trzy wierzchołki sześcianu
jak narysujesz szescian to przede wszystkim trzeba zauwazyc ze taki trojkat sklada sie tylko z przekatnych scian bocznych tego szescianu, , rysując 2 przekątne na podstawie i "suficie" szescianu, a nastepnie rysujac od tych przekatnych ilosc powstałych trójkątów równobocznych to nietrudno się domyślić że takich trójkątów jest 8 więc
\(\displaystyle{ p(a)=8/ {6 \choose 3} = \frac{1}{5}}\)
\(\displaystyle{ p(a)=8/ {6 \choose 3} = \frac{1}{5}}\)
- Kuken
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 10 lis 2007, o 19:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 1 raz
trzy wierzchołki sześcianu
skąd wziąłeś 6? nie powinno być 8? przecież wierzchołków mamy 8. nie rozumiem..
[ Dodano: 29 Kwietnia 2008, 17:50 ]
i skąd wziałeś 1/5? bo nawet jak licze tak jak Ty zrobiłeś to nie wychodzi mi 1/5 a 8/20. ale nadal nie wiem skąd wziałeś 6
[ Dodano: 29 Kwietnia 2008, 17:50 ]
i skąd wziałeś 1/5? bo nawet jak licze tak jak Ty zrobiłeś to nie wychodzi mi 1/5 a 8/20. ale nadal nie wiem skąd wziałeś 6