W pewnym przedsiębiorstwie przeprowadzono badanie dotyczące wykształcenia i płci pracowników przyjmowanych na kierownicze stanowiska. Otrzymano następujące dane:
Mężczyźni z wyższym wykształceniem - 12
Kobiety z wyższym wykształceniem - 6
Mężczyźni ze średnim wykształceniem - 1
Kobiety ze średnim wykształceniem - 1
Oblicz prawdopodobieństwo zatrudnienia na kierowniczym stanowisku kobiety pod warunkiem, że ma wyższe wykształcenie.
To prawdopodobieństwo wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{7}{20}}\). Czy to dobrze, a jeśli nie, to ile?
Prawdopodobieństwo warunkowe
-
- Użytkownik
- Posty: 91
- Rejestracja: 27 paź 2007, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 7 razy
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Prawdopodobieństwo warunkowe
Są błędy w twoim rozwiązaniu.
w - wyższe wykształcenie
k - kobieta
\(\displaystyle{ P(k|w)=\frac{P(k\cap w)}{P(w)}=\frac{\frac{6}{20}}{\frac{18}{20}}=\frac{6}{18}=\frac{1}{3}}\)
w - wyższe wykształcenie
k - kobieta
\(\displaystyle{ P(k|w)=\frac{P(k\cap w)}{P(w)}=\frac{\frac{6}{20}}{\frac{18}{20}}=\frac{6}{18}=\frac{1}{3}}\)