Kierownik sklepu przyjął następującą strategię badania jakości towaru dostarczonego przez producenta: Przyjmuje do sprzedaży partię komputerów, gdy okaże się, że na dwa wylosowane z tej partii komputery oba są sprawne. Ile maksymalnie niesprawnych egzemplarzy może zawierać partia 50 komputerów, aby prawdopodobieństwo przyjęcia przez sklep tej partii było większe niż 95% ?
Kłopot mam z tym zadaniem, kosmiczne wyniki i mętlik w głowie proszę o porady i wskazówki!
Ile maksymalnie niesprawnych komputerów...
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
Ile maksymalnie niesprawnych komputerów...
n - ilość niesprawnych,
A - oba komputery są sprawne.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {50-n \choose 2} \cdot {n \choose 0}}{ {50 \choose 2} }=\frac{(50-n)(49-n)}{49 \cdot 50}>0.95\ \ \ \text{oraz}\ \ \ n\in N\ \ \ i\ \ \ 0 q n}\)
A - oba komputery są sprawne.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{ {50-n \choose 2} \cdot {n \choose 0}}{ {50 \choose 2} }=\frac{(50-n)(49-n)}{49 \cdot 50}>0.95\ \ \ \text{oraz}\ \ \ n\in N\ \ \ i\ \ \ 0 q n}\)
- zuababa
- Użytkownik
- Posty: 113
- Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z nienacka
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 3 razy
Ile maksymalnie niesprawnych komputerów...
Aaaa... dziękuję bardzo! W sumie tak właśnie też robiłam... ale nie przybliżałam sobie n1 ani n2 bo jakoś dziwiło mnie że taka delta wychodzi ;| Nie mniej jednak teraz już wszystko jasne