schemat bernoulliego o orłach
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 mar 2008, o 17:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tarnobrzeg
schemat bernoulliego o orłach
w zbiorze 100monet jedna ma po obu stronach orly, pozostale sa prawidlowe. W wyniku 10 rzutów losowo wybrana moneta otrzymano 10 orłów. jaka jest szansa ze byla to moneta z orłami po obu stronach?
- Janek Kos
- Użytkownik
- Posty: 417
- Rejestracja: 20 lis 2005, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 98 razy
schemat bernoulliego o orłach
oo - moneta z dwoma orłami,
or - moneta symetryczna,
10 - wypadniecie 10 orłów.
\(\displaystyle{ P(10|oo)=1\ \ \ \text{oraz}\ \ \ P(oo)=\frac{1}{100}\\
P(10|or)=(\frac{1}{2})^{10}\ \ \ \text{oraz}\ \ \ P(or)=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(oo|10)=\frac{1\cdot \frac{1}{100}}{(\frac{1}{2})^{10}\cdot \frac{99}{100}+1\cdot \frac{1}{100}} 0.91}\)
or - moneta symetryczna,
10 - wypadniecie 10 orłów.
\(\displaystyle{ P(10|oo)=1\ \ \ \text{oraz}\ \ \ P(oo)=\frac{1}{100}\\
P(10|or)=(\frac{1}{2})^{10}\ \ \ \text{oraz}\ \ \ P(or)=\frac{99}{100}}\)
\(\displaystyle{ P(oo|10)=\frac{1\cdot \frac{1}{100}}{(\frac{1}{2})^{10}\cdot \frac{99}{100}+1\cdot \frac{1}{100}} 0.91}\)
schemat bernoulliego o orłach
hej! Mógłbyś mi wyjaśnić jaki był tok rozumowania w tym zadaniu? Z góry dziękuję i pozdrawiam:)