z urny w ktorej znajduje sie 10 kul: 5bialych 3 niebieskie i 2 czerwone losujemy jednoczesnie 4 kule. na ile sposobow mozemy wyslosowac:
a)kule tego samego koloru
b)dwie kule biale i 2 niebiskie
c)dokladnie jedna czerwona
d)dwie kule czerwone lub dwie niebieskie
z urny losujemy kule...
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
z urny losujemy kule...
a.) na \(\displaystyle{ {5 \choose 4}=5}\) sposobów
b.) na \(\displaystyle{ {5 \choose 2} {3 \choose 2}=30}\) sposobów
c.) na \(\displaystyle{ {2 \choose 1} {8 \choose 3}=112}\) sposobów
d.) na \(\displaystyle{ {2 \choose 2} {8 \choose 2} + {3 \choose 2} {8 \choose 2}=112}\) sposobów
b.) na \(\displaystyle{ {5 \choose 2} {3 \choose 2}=30}\) sposobów
c.) na \(\displaystyle{ {2 \choose 1} {8 \choose 3}=112}\) sposobów
d.) na \(\displaystyle{ {2 \choose 2} {8 \choose 2} + {3 \choose 2} {8 \choose 2}=112}\) sposobów