Delaegacja, w rzędzie i przy stole
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 16 gru 2007, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 1 raz
Delaegacja, w rzędzie i przy stole
W rzędzie siedzi 12 osób. Wybieramy 5 osobową delegację. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że wśród losowo wybranych 5 osób nie zostanie wybrana żadna para osób siedzących obok siebie. Jak zmieni się szukane prawdopodobieństwo, jeśli osoby będą siedzieć przy okrągłym stole?
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Delaegacja, w rzędzie i przy stole
jest:
\(\displaystyle{ {11 \choose 4}=330}\)
kombinacji, gdzie bedzie co najmniej jedna para wybrana
wszystkich kombinacji jest
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} =792}\)
czyli kombinacji sprzyjajacych zdarzeniu jest 792-330=462
\(\displaystyle{ p(a)= \frac{462}{792} =0,58(3)}\)
chyba jest dobrze
jeżeli jest okrągły stół to b rzędzie X XXXXXXXXXX X (12) osób trzeba przyjąć ile zostanie wybranych par tak że pierwsza osobe x i ostatnia wybierzemy i odjac otrzymana wartosc od 462 i mamy ilosc kombinacji sprzyjajacych
\(\displaystyle{ {11 \choose 4}=330}\)
kombinacji, gdzie bedzie co najmniej jedna para wybrana
wszystkich kombinacji jest
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} =792}\)
czyli kombinacji sprzyjajacych zdarzeniu jest 792-330=462
\(\displaystyle{ p(a)= \frac{462}{792} =0,58(3)}\)
chyba jest dobrze
jeżeli jest okrągły stół to b rzędzie X XXXXXXXXXX X (12) osób trzeba przyjąć ile zostanie wybranych par tak że pierwsza osobe x i ostatnia wybierzemy i odjac otrzymana wartosc od 462 i mamy ilosc kombinacji sprzyjajacych