rzucamy kostka
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 9 mar 2008, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
rzucamy kostka
rzucamy n razy dwiema symetrycznymi szesciennymi kostkami do gry. oblicz dla jakich n prawdopodobienstwo otrzymania co najmniej raz tej samej liczby oczek na obu kostkach jest mniejsze od \(\displaystyle{ \frac{671}{1296}}\)
- eerroorr
- Użytkownik
- Posty: 366
- Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 58 razy
- Pomógł: 10 razy
rzucamy kostka
nie jestem pewnien czy dobrze myślę, ale zrobiłbym to tak:
korzystając ze schematu bernouliego i obliczając zdarzenie przeciwne(czyli co najwyżej raz otrzymamy tą samą liczbę czek):
\(\displaystyle{ {n\choose 0}*\frac{5}{6}^{n}+{n\choose 1}*\frac{1}{6}*\frac{5}{6}^{n-1} >\frac{625}{1296}}\)
korzystając ze schematu bernouliego i obliczając zdarzenie przeciwne(czyli co najwyżej raz otrzymamy tą samą liczbę czek):
\(\displaystyle{ {n\choose 0}*\frac{5}{6}^{n}+{n\choose 1}*\frac{1}{6}*\frac{5}{6}^{n-1} >\frac{625}{1296}}\)