Własności prawdopodobieństwa.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
wecherek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bydgoszcz

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: wecherek89 »

Wiadomo, że \(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(B \cap A'),\ P(A \cup B)= 0,75,\ P(A \cap B)=0,25}\). Oblicz \(\displaystyle{ P(B),\ P(A-B)}\)

Nie umieszczaj kodu w temacie wątku. Kasia
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 23:21 przez wecherek89, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

Własności prawdopodobieństwa.

Post autor: zuababa »

Hej!
Narysuj sobie zbior omega i dwa zbiory A i B w nim zawarte (nie rozłączne). Wtedy wszystko będzie jasne i zauważysz:
\(\displaystyle{ P(A \cap B) + P(A \cap B') + P (B \cap A') = P(A \cup B) \\}\)

po podstawieniu :

\(\displaystyle{ P(A \cap B') + P (B \cap A') = 0,5\\
Skoro \ \ P(A \cap B') = P (B \cap A') \ \ to \ \ P(A \cap B') = P (B \cap A') = 0,25 \\
Zauwaz \ ze \\
P(A \cap B') = P(A-B) = 0,25 \ \ i \\
P(B) = P(A \cup B) - P(A \cap B') = 0,5}\)


=)
ODPOWIEDZ