Na peronie na pociąg czeka...

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
marexx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 21 kwie 2008, o 16:05
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy

Na peronie na pociąg czeka...

Post autor: marexx »

Witam:) potrzebuje pomocy. Oto zadanie:

Na peronie na pociąg czeka 10 osób. Nadjeżdża skład złożony z 6 wagonów. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że osoby te zajmą miejsce w dwóch wagonach po 5 osób w każdym wagonie (zakładamy, że wszystkie rozmieszczenia pasażerów są jednakowo prawdopodobne)?


Dzieki, pozdro
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Na peronie na pociąg czeka...

Post autor: Sylwek »

Wszystkich możliwości rozmieszczenia jest oczywiście \(\displaystyle{ \overline{V_{6}^{10}}=6^{10}}}\)

Dwa wagony można wybrać na \(\displaystyle{ C_{6}^{2}=15}\) możliwości.

Możliwości wybrania pewnej piątki osób do ustalonego wagonu spośród pewnych dwóch wagonów (w drugim wagonie usiądzie inna piątka, więc jest to przyporządkowanie jednoznaczne) jest: \(\displaystyle{ C_{10}^{5}={10 \choose 5}=\ldots}\)

Zatem szukane prawdopodobieństwo wynosi:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C_{6}^{2} C_{10}^{5}}{\overline{V_{6}^{10}}}=\ldots}\)
ODPOWIEDZ