mam dwa zadania z którymi nie mogę sobie poradzić. wychodzą mi kosmiczne wyniki i prosiłbym o pomoc!! oto one:
1. Rzucamy dwa razy kostka do gry. jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia, że:
a) suma wyrzuconych oczek jest równa 5;
b) za każdym razem wyrzucono tę samą nieparzysta liczbę oczek;
c) w drugim rzucie wyrzucono liczbę oczek będącą liczbą pierwszą;
d) różnica wyrzuconych oczek jest liczba podzielna przez 3.
2 zadanie:
dwa zakłady wyprodukowały 5000 komputerów przy czym pierwszy wyprodukował 2000 komputerów. Wśród komputerów wyprodukowanych przez pierwszy zaklad 80% jest 1gatunku a przez drugi 65% jest 1 gatunku. Oblicz prawdopodobieństwo ze wybrany losowo komputer jest 1 gatunku.
Proszę o pomoc! i z góry dziękuję
"problem z 2 zadaniami... pomocy!! " - co to za tytuł wątku? Po pierwsze, nic nie mówi o treści. Po drugie, "Nie stosuj słów typu "Pomocy", "Pilne" w temacie!" Kasia
Rzut dwiema kostkami; dwa zakłady i 5000 komputerów.
Rzut dwiema kostkami; dwa zakłady i 5000 komputerów.
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2008, o 15:15 przez jatoon, łącznie zmieniany 1 raz.
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Rzut dwiema kostkami; dwa zakłady i 5000 komputerów.
\(\displaystyle{ |\Omega|=6^2=36\\
|A| = 4 (1+4,4+1,2+3,3+2)\\
P(A)= \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ |B|=3 (5,5, 3,3, 1,1)}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{12}}\)
\(\displaystyle{ |C| = 3 (2,3,5)}\)
\(\displaystyle{ P(C) = \frac{1}{12}}\)
|\(\displaystyle{ D| = 6 (6-3, 3-6,5-2,2-5,4-1,1-4)}\)
\(\displaystyle{ P(D)= \frac{1}{6}}\)
|A| = 4 (1+4,4+1,2+3,3+2)\\
P(A)= \frac{1}{9}}\)
\(\displaystyle{ |B|=3 (5,5, 3,3, 1,1)}\)
\(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{12}}\)
\(\displaystyle{ |C| = 3 (2,3,5)}\)
\(\displaystyle{ P(C) = \frac{1}{12}}\)
|\(\displaystyle{ D| = 6 (6-3, 3-6,5-2,2-5,4-1,1-4)}\)
\(\displaystyle{ P(D)= \frac{1}{6}}\)