Pudełko, 7 kul białych i 1 czarna
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 8 razy
Pudełko, 7 kul białych i 1 czarna
W pudełku mamy 7 kul białych i 1 czarna. Wyciągamy losowo dwie kule, a następnie z pozostałych jedną. Oblicz prawdopodobieństwo, wylosowania kuli białej.
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Pudełko, 7 kul białych i 1 czarna
Tutaj wykorzystujemy wzór na prawdopodobieństwo całkowite. Gdy wylosujemy w pierwszym losowaniu białą - to potem mamy 50% szans na wylosowanie białej, a gdy nie - to oczywiście nie mamy szans. Na logikę powinno wyjść \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\), sprawdźmy, czy tak będzie:
\(\displaystyle{ P=\frac{C_{1}^{1} C_{7}^{1}}{C_{8}^{2}} \frac{1}{2} + \frac{C_{7}^{2}}{C_{8}^{2}} 0=\frac{7}{28} \frac{1}{2}=\frac{1}{8}}\)
Czyli jest dobrze
\(\displaystyle{ P=\frac{C_{1}^{1} C_{7}^{1}}{C_{8}^{2}} \frac{1}{2} + \frac{C_{7}^{2}}{C_{8}^{2}} 0=\frac{7}{28} \frac{1}{2}=\frac{1}{8}}\)
Czyli jest dobrze
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 14:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 8 razy
Pudełko, 7 kul białych i 1 czarna
Dzięki wielkie, choć dla białej będzie to \(\displaystyle{ \frac{7}{8}}\) i taki jest właśnie poprawny wynik.
Pozdrawiam
Pozdrawiam