Rzucamy trzy razy symetryczną kostką do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania:
a) w każdym rzucie innej liczby oczek
b) co najmniej nieparzystej liczby oczek
c) co najmniej raz sześciu oczek.
trzy rzuty kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 4 kwie 2008, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zielona Góra
-
- Użytkownik
- Posty: 51
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 17:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Looblyn
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
trzy rzuty kostką
a) \(\displaystyle{ \frac{6(6-1)(6-2)}{6^3}}\)
b) nie wiem o co Ci chodzi
c) \(\displaystyle{ \frac{1*1*1}{6^3}+\frac{1*(6-1)(6-1)}{6^3}+\frac{1*1*(6-1)}{6^3}}\)
b) nie wiem o co Ci chodzi
c) \(\displaystyle{ \frac{1*1*1}{6^3}+\frac{1*(6-1)(6-1)}{6^3}+\frac{1*1*(6-1)}{6^3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
trzy rzuty kostką
piotrekg2, podpunkt c) łatwiej zrobić ze zdarzeń przeciwnych. Przy okazji unika się pewnego błędu.
\(\displaystyle{ P(C)=1-P(C')=1-(\frac{5}{6})^3=\frac{216-125}{216}=\frac{91}{216}}\)
Zauważ, że nie w Twoim rozwiązaniu nie uwzględniasz kolejności rzutów (przynajmniej w liczniku).
\(\displaystyle{ P(C)=1-P(C')=1-(\frac{5}{6})^3=\frac{216-125}{216}=\frac{91}{216}}\)
Zauważ, że nie w Twoim rozwiązaniu nie uwzględniasz kolejności rzutów (przynajmniej w liczniku).