numery startowe dla zawodników.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
dyzzio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 263
Rejestracja: 10 lut 2008, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sląsk
Podziękował: 185 razy

numery startowe dla zawodników.

Post autor: dyzzio »

Siedmiorgu zawodnikom, wśród których było 3 chłopców, losowo przyznano numery startowe od 1 do 7. oblicz prawdopodobieństwo tego, ze chłopcy mieli numery nieparzyste.
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

numery startowe dla zawodników.

Post autor: eerroorr »

Ja zrobiłbym to tak:
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}=7!}\)
\(\displaystyle{ A=\{\omega:\omega=\{x_{1},x_{2},x_{3}\} x_{1},x_{2},x_{3} \{4 elementów\} x_{1} x_{2} x_{3}\}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{A}}=4!}\)
ODPOWIEDZ