Dane są litery {a,b,d,e,k,m,t}
a) Ile słów długości 6 liter można utworzyć z tych liter?
b) Ile jest słów długości 6 liter w których litery ustawione są w kolejności alfabetycznej?
c) Ile jest słów długości 6 liter w których każda litera jest inna?
d) Ile jest słów długości 6 liter w których litera b występuje tylko na drugim miejscu?
Zadanie 2
Ile liczb ze zbioru {1,2,3,...1000}
-dzieli się przez 6?
-dzieli się przez 9?
-dzieli się przez 11?
-dzieli się przez 6 lub 9 lub 11?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Dane są litery {a,b,d,e,k,m,t}...
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 5 mar 2008, o 09:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubin
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Dane są litery {a,b,d,e,k,m,t}...
1
Jeśli słowem może być bmtdka (np.) to jest ich \(\displaystyle{ 6^{7}=279 936}\)
Jeśli litery nie mogą się powtarzać to: \(\displaystyle{ 7*6*5*4*3*2=7!=5 040}\)
d) na pierwszym miejscu siedem możliwości, na drugim jedna, na trzecim 7 (...) na szóstym 7.
\(\displaystyle{ 7*1*7*7*7*7=7^{5}=16 807}\)
2. Co dziewiąta dzieli się przez 9, czyli \(\displaystyle{ \frac{1000}{9}=111 r. 1}\). Czyli 111 dzieli się przez 9.
Tak samo co szósta i co jedenasta, a co do ostatniego to nie mam pojęcia .
Jeśli słowem może być bmtdka (np.) to jest ich \(\displaystyle{ 6^{7}=279 936}\)
Jeśli litery nie mogą się powtarzać to: \(\displaystyle{ 7*6*5*4*3*2=7!=5 040}\)
d) na pierwszym miejscu siedem możliwości, na drugim jedna, na trzecim 7 (...) na szóstym 7.
\(\displaystyle{ 7*1*7*7*7*7=7^{5}=16 807}\)
2. Co dziewiąta dzieli się przez 9, czyli \(\displaystyle{ \frac{1000}{9}=111 r. 1}\). Czyli 111 dzieli się przez 9.
Tak samo co szósta i co jedenasta, a co do ostatniego to nie mam pojęcia .