Mam pytanie i wybrałem to forum spośród wielu i licze ze uzyskam odpowiedź.
Sytuacja:
rzucamy naraz dwiema monetami
pytanie 1:
jakie jest prawdopodobieństwo że przy 18 rzutach wyrzucimy ZA KAŻDYM RAZEM RÓŻNE symbole (albo za każdym razem takie same)
pytanie 2:
jakie jest prawdopodobieństwo ze przy 12 rzutach wyrzucimy za każdym razem różne symbole (albo za każdym razem takie same)
pytanie 3:
jakie jest prawdopodobieństwo ze przy 18 rzutach wyrzucimy conajmniej 2 razy pod rząd te same symbole
? ? ?
Rzut dwiema monetami
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Rzut dwiema monetami
1.\(\displaystyle{ P(a)=(2^{18}+2^{18})/4^{18}}\)
2.\(\displaystyle{ P(a)=(2^{12}+2^{12})/4^{12}}\)
2.\(\displaystyle{ P(a)=(2^{12}+2^{12})/4^{12}}\)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2008, o 14:20 przez fafner, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Rzut dwiema monetami
3.
A' - każdy kolejny rzut daje inny wynik niż poprzedni; mamy 2 takie sytuacje: gdy na początku wypada orzeł, lub gdy wypada reszka, a pozostałe wyniki rzutów są już jednoznacznie wyznaczone
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- \frac{2}{2^{18}}}\)
A' - każdy kolejny rzut daje inny wynik niż poprzedni; mamy 2 takie sytuacje: gdy na początku wypada orzeł, lub gdy wypada reszka, a pozostałe wyniki rzutów są już jednoznacznie wyznaczone
\(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')=1- \frac{2}{2^{18}}}\)
Rzut dwiema monetami
czyli co do pyt 1 prawdowpodobienstwo wynosi ok 1 : 131079
pyt2, 1 : 2048
pyt3, szanse na wyrzucenie 2 pod rząd w 18 rzutach to 99%
dobrze to policzylem?
pyt2, 1 : 2048
pyt3, szanse na wyrzucenie 2 pod rząd w 18 rzutach to 99%
dobrze to policzylem?