Obliczanie prawdopodobieństw zdarzeń - wątpliwość

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
br3t3s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 19 mar 2008, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sępólno krajeńskie
Podziękował: 1 raz

Obliczanie prawdopodobieństw zdarzeń - wątpliwość

Post autor: br3t3s »

Witam dostałem do rozwiązania pewne zadanie. Zależy mi na tym żeby ktoś potwierdził mój tok myślenia lub ewentualnie powiedział co jest nie tak.

Wiadomo,że:
\(\displaystyle{ P(A \ \cap \ B)=\frac{1}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(B\prime)=\frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A\prime \ \cap \ B\prime)=\frac{1}{7}}\)

Oblicz:
\(\displaystyle{ P(A \ \cup \ B)}\)
\(\displaystyle{ P(A)}\)
\(\displaystyle{ P(A\prime \ \cap \ B)}\)


Wydaje mi się, że to będzie tak: CZY MAM RACJE??

\(\displaystyle{ P(A \ \cup \ B)=1-P(A\prime \ \cap \ B\prime)=\frac{6}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(B)=1-P(B\prime)=\frac{4}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A)=P(A \ \cup \ B)-P(B)+P(A \ \cap \ B)=\frac{6}{7}-\frac{4}{7}+\frac{1}{7}=\frac{3}{7}}\)
\(\displaystyle{ P(A\prime \ \cap \ B)=P(B)-P(A \ \cap \ B)=\frac{4}{7}-\frac{1}{7}=\frac{3}{7}}\)
Awatar użytkownika
eerroorr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 366
Rejestracja: 8 kwie 2006, o 09:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 10 razy

Obliczanie prawdopodobieństw zdarzeń - wątpliwość

Post autor: eerroorr »

Wszystko jest dobrze policzone
ODPOWIEDZ