W urnie znajdują się 4 kule czerwone, 3 czarne i 7 białych. Losujemy jedna kulę, zatrzymujemy ją i z pozostałych losujemy dwie kule. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia
A - obie kule z drugiego losowania są białe.
Urna - losowanie bez zwracania.
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Urna - losowanie bez zwracania.
\(\displaystyle{ P_1 = \frac{7}{14}* \frac{ {6 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\)-najpierw wylosowano białą
\(\displaystyle{ P_2 = \frac{3}{14}* \frac{ {7 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\)-najpierw wylosowano czarną
\(\displaystyle{ P_3 = \frac{4}{14}* \frac{ {7 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\)-najpierw wylosowano czerwoną
\(\displaystyle{ P= P_1 + P_2 + P_3}\)
\(\displaystyle{ P_2 = \frac{3}{14}* \frac{ {7 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\)-najpierw wylosowano czarną
\(\displaystyle{ P_3 = \frac{4}{14}* \frac{ {7 \choose 2} }{ {13 \choose 2} }}\)-najpierw wylosowano czerwoną
\(\displaystyle{ P= P_1 + P_2 + P_3}\)