Prawdopodobieństwo wylosowania 7 liczb spośród 21
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 17 mar 2008, o 19:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stoczek
Prawdopodobieństwo wylosowania 7 liczb spośród 21
Ze zbioru liczb {1,2,3,...,21} losujemy jednocześnie siedem liczb i ustawiamy je w kolejności rosnącej \(\displaystyle{ x _{1}}\)
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania 7 liczb spośród 21
jeżeli x2=3, to x1 może się równać 2 lub 1, i żadna inna liczba nie może miec mniejszej wartości od x2, natomiast jak x2=2 to x1=1, Ilość wszystkich możliwości -
\(\displaystyle{ {21 \choose 7}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2* {18 \choose 5} + {19 \choose 5}}{{21 \choose 7}}=0,247368421052632}\)
\(\displaystyle{ {21 \choose 7}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{2* {18 \choose 5} + {19 \choose 5}}{{21 \choose 7}}=0,247368421052632}\)