prawdopodobieństwo całkowite... w psującej sie maszynie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
-gnom-
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 15 sie 2005, o 23:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

prawdopodobieństwo całkowite... w psującej sie maszynie

Post autor: -gnom- »

No wiec mam wątpliwości co do jednego zadania:

Pewna maszyna składa się z 3 niezależnych części; pierwsza psuje się z prawdopodobieństwem q1=0.2, druga q2=0.3 a trzecia z q3=0.35. Pracownik rozpoznaje i usuwa usterkę każdej z nich z prawdopodobieństwem p=0.9. Jakie jest prawdopodobieństwo, ze po przeprowadzonej kontroli co najmniej jedna z nich nie działa?

No więc wydaje mi się ze najłatwiej zrobić to przez zdarzenie przeciwne A' - po inspekcji wszystkie działają; ale tu pojawia się pewien problem; dla każdej części może zajść: część była zepsuta i została naprawiona lub nie była zepsuta i... otóż to; czy można naprawić nie zepsutą część; czy prawdopodobieństwo naprawy jest 1... czy 0?
Pomocy, jak to policzyć...
ODPOWIEDZ