Losujemy jedna liczbę spośród liczb: 1,2,3,....,1000. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 4 lub 9.
Pomoze ktos??
Prawdopodobieństwo wylosowania l. podzielnej przez 4 lub 9
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania l. podzielnej przez 4 lub 9
masz \(\displaystyle{ 250}\) liczb podzielnych przez 4 i \(\displaystyle{ 111}\) podzielnych przez 9. Licząc prawdopodoboieństwo sumy, należy odjąć prawd. iloczynu zdarzeń, a więc prawd. wylosowania liczby podzielnej przez 4 i 9, a więc przez 36 - jest \(\displaystyle{ 27}\) takich liczb
czyli
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) \cup P(B) - P(A \cap B) = \frac{250+111-27}{1000}=0,334}\)
czyli
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A) \cup P(B) - P(A \cap B) = \frac{250+111-27}{1000}=0,334}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Prawdopodobieństwo wylosowania l. podzielnej przez 4 lub 9
To samo zadanie było trochę niżej na tej samej stronie - czy poszukanie to aż taki wysiłek? link