Prawdopodobieństwo trafienia do grupy
-
- Użytkownik
- Posty: 206
- Rejestracja: 8 gru 2006, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 85 razy
- Pomógł: 6 razy
Prawdopodobieństwo trafienia do grupy
10 robotników rozdziela się losowo do 3 grup po: 5,3,2 osoby. Obliczyć prawdopodobieństwo że Józek i Staszek znajdą się w jednej grupie.
- wielgi
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo trafienia do grupy
nie jestem pewien ...ale chyba liczy sie prawdopodobienstwa dla kazdej grupy i sie dodaje je...
\(\displaystyle{ p_{1}= {5 \choose 2} {5 \choose 3}/ {10 \choose 2} + p_{2}= {3 \choose 2} {3 \choose 1} / {10 \choose 2} + p_{3}= {2 \choose 2} {2 \choose 0} / {10 \choose 2} = ...}\)
\(\displaystyle{ p_{1}= {5 \choose 2} {5 \choose 3}/ {10 \choose 2} + p_{2}= {3 \choose 2} {3 \choose 1} / {10 \choose 2} + p_{3}= {2 \choose 2} {2 \choose 0} / {10 \choose 2} = ...}\)
- fafner
- Użytkownik
- Posty: 198
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rumia
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 9 razy
Prawdopodobieństwo trafienia do grupy
raczej źle (p1=100/45 (?))
lepiej policzyć kombinacje:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5 \choose 2} + {3 \choose 2} + {2 \choose 2}}{ {10 \choose 2} }= 0,3(1)}\)
lepiej policzyć kombinacje:
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{{5 \choose 2} + {3 \choose 2} + {2 \choose 2}}{ {10 \choose 2} }= 0,3(1)}\)
- wielgi
- Użytkownik
- Posty: 85
- Rejestracja: 7 kwie 2008, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Garwolin
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo trafienia do grupy
tak masz racje
[ Dodano: 10 Kwietnia 2008, 00:17 ]
zgadzam sie
[ Dodano: 10 Kwietnia 2008, 00:17 ]
zgadzam sie